Overzicht Overzicht Zoek Zoek Boven Boven
Download details
Dinkel route 40 km Dinkel route 40 km HEET

Losser is een plaats in Twente in de Overijsselse gemeente Losser. De plaats telt ongeveer 12.000 inwoners. Losser is de hoofdplaats van de gemeente.

 

De Dinkel is een rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Zij begint in Noordrijn-Westfalen tussen Coesfeld en Ahaus. Bij Losser in Twente komt de Dinkel Nederland binnen, stroomt langs het Lutterzand en verlaat Nederland weer in de buurt van Ootmarsum (gemeente Dinkelland), om bij Neuenhaus uit te monden in de Vechte die Nederland bij De Haandrik binnenkomt en vanaf daar de 'Overijsselse Vecht' genoemd wordt.

In Duitsland is de Dinkel sterk gekanaliseerd in de periode van 1970 tot 1980. Het eerste gedeelte op Nederlands grondgebied meandert de rivier ongehinderd langs het Lutterzand. Het Lutterzand is in 2007 aangewezen als aardkundig monument [1]. Verderop is de rivier gereguleerd om inzijging ten behoeve van de waterwinning te stimuleren. Een gedeelte van het water wordt via het Omleidingskanaal met een grote bocht noordoostelijk rond Denekamp geleid.[2] Bij Harseveld, ten noordwesten van Denekamp, staat het zogenaamde Schuivenhuisje, dat water van het Omleidingskanaal onder het Kanaal Almelo-Nordhorn doorvoert. Zes gemetselde kokers met stale schuiven reguleerden hier sinds 1887 de hoeveelheid water ten behoeve van de scheepvaart. De authentieke bedding van de Dinkel vloeit zuidelijk van Denekamp meanderend naar het noordwesten, rondom landgoed het Singraven met zijn historische watermolen en kruist verderop eveneens het Kanaal Almelo-Nordhorn alvorens het samen met het water van het Omleidingskanaal als Dinkel van Breklenkamp naar Neuenhaus zijn weg vervolgt.

Data

Versie:1.1
Grootte3.01 MB
Downloads596
Taal Nederlands
Licentie
Auteur
Website
Prijs
Aangemaakt28-12-2013 20:58:44
Aangemaakt door
Gewijzigd20-01-2014 21:33:58
Gewijzigd doorEddie

Download


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/wijkst21/domains/wijkstra.net/public_html/templates/fiets0903/html/modules.php on line 36

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/wijkst21/domains/wijkstra.net/public_html/templates/fiets0903/html/modules.php on line 36