Overzicht Overzicht Zoek Zoek Boven Boven
Download details
Buurserzandroute 41 km Buurserzandroute 41 km HEET

St. Isidorushoeve, in de regio kortweg De Hoeve genoemd, is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Overijssel, dat gelegen is tussen Hengevelde en de dorpskern Haaksbergen. Het maakt deel uit van de gemeente Haaksbergen.

Het kerkdorp St. Isidorushoeve dankt zijn naam aan de heilige Isidorus, onder andere beschermheilige van de plattelanders. St. Isidorushoeve kent geen eeuwenoude geschiedenis. Het katholieke dorp, dat nu 1300 inwoners telt, is ontstaan rond de bouw van de rooms-katholieke kerk de Isidoruskerk [1] die in 1928 voltooid werd. De kerk werd ontworpen door architect J.H. Sluijmer uit Enschede.

 

Het Buurserzand is een natuurgebied bij het Overijsselse Haaksbergen. Het wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten en bestaat grotendeels uit bos en heide.

 

Het grootste deel van het Buurserzand bestaat uit droge heide op oud stuifzand met struikhei en stekelbrem. Op diverse plekken komen voedselarme en zwakgebufferde vennetjes voor (onder meer het Buursermeertje waar massaal Beenbreek groeit) naast vochtige heiden met vooral dophei. In en om de plassen vindt men zonnedauw en blaasjeskruid. Verspreid door de heide en in grote struwelen vindt men de jeneverbes. Op natte graslanden liggen enkele orchideeƫnweitjes met o.a. gevlekte orchis, klokjesgentiaan (druk bezocht door het gentiaanblauwtje) en parnassia.

Diersoorten waarvoor dit gebied van belang is zijn in de eerste plaats amfibieƫn als kamsalamander, poelkikker en heikikker. Wat de vogels betreft vindt men op de heidevelden de wulp en de nachtzwaluw, in de natte gebieden blauwborst, grote aantallen van zowel de watersnip als de houtsnip en in de Steenhaarsplassen de waterral. Talrijke wintergasten zijn de grauwe klauwier en de blauwe kiekendief. Verder is het gebied goed voorzien van libellen en waterjuffers wen leven er vele soorten zandbijen. In het aangrenzende Haaksbergerveen leeft een groep adders, die zich mogelijk nog naar het Buurserzand kunnen uitbreiden.

Data

Versie:1.1
Grootte2.48 MB
Downloads641
Taal Nederlands
Licentie
Auteur
Website
Prijs
Aangemaakt28-12-2013 20:58:44
Aangemaakt door
Gewijzigd18-01-2014 17:30:00
Gewijzigd doorEddie

Download


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/wijkst21/domains/wijkstra.net/public_html/templates/fiets0903/html/modules.php on line 36

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /home/wijkst21/domains/wijkstra.net/public_html/templates/fiets0903/html/modules.php on line 36